Waliën (Warnsveld)

Op deze pagina vindt u informatie over Waliën.

Ligging

Aan de Lochemseweg 27 te Warnsveld

Ontstaan

Het huidige huis is gebouwd in 1915

Geschiedenis

In de buurtschap Warken, ten oosten van Warnsveld ligt het landgoed Waliën, dat niet teruggaat op een ouder goed, doch dat betrekkelijk jong te noemen is en ontstaan is in een ontginningsgebied. Het maakt deel uit van een veel groter geheel, vanouds het Warkense Veld genaamd en bestaande uit woeste grond, die eerst in begin van de twintigste eeuw grotendeels bebost werd, hoewel erg ook nog wat hei en vennetjes voorkomen.
Een gedeelte daarvan was in 1832 eigendom van Elbertus Abbing, destijds lid van de raad van Zutphen, en bestond uit een boerderijtje met de naam De Ekster.
Vóór 1836 werd deze bedoening gekocht door Mr. Godard Philip Cornelis baron van Heeckeren, die omstreeks 1843 op zijn nieuwe bezit een huis met schuur liet bouwen. De naam De Ekster zal hem wel veel te burgerlijk in de oren geklonken hebben en hij heeft een voornamere naam gezocht. Hij doopte zijn huis Waliën, ter herinnering aan een vroeger bezit van zijn familie, het gelijknamige kasteel bij Winterswijk, dat door de erven van zijn grootvader in 1805 verkocht was.
Van Heeckeren was in 1822 gehuwd met Theodora Anna Amalia Schluiter, die al binnen een jaar overleed, waarna hij hertrouwde met Coenradina Henriëtta barones van Haersolte, bij wie hij een dochter Anna Coenradina kreeg, die na zijn dood in 1853 alles erfde, maar al jong overleed, waarna het landgoed naar haar moeder ging. Die hertrouwde in 1867 met een oomzegger van haar echtgenoot, Ludolf Anne Frederik Hendrik baron van Heeckeren, welk huwelijk kinderloos bleef. Na haar dood in 1880 hertrouwt hij Charlotte Wilhelmina Caroline Louise barons van Heeckeren van Waliën en ook dit huwelijk wordt niet met nalatenschap gezegend. Het blijft allemaal in de familie, maar er komt niets uit. Hij overleed in 1889 en het Waliën gaat naar neven en nichten, die het landgoed, dan circa 50 hectare groot, in 1891 in percelen laten veilen.
Het huis met naaste omgeving wordt gekocht door Derk Uenk, landbouwer te Vorden, die het mogelijk op speculatie kocht, want hij bewoonde het niet zelf, doch verhuurde het. In 1904 verkoopt hij zijn bezit aan Johanna Petronella Clasina Gerarda barones van Reede tot ter Aa, echtgenote van Adam Joan Wilhelm van Doorninck. Zij liet meermalen veranderingen aanbrengen, doch na de dood van haar echtgenoot in 1913 liet zij de hele boel tegen de vlakte gooien en in 1915 verrees het huidige huis. De architect is niet bekend, maar J.W.Hanrath had kort daarvoor een vrijwel identiek huis te Hilversum gebouwd, dus wie weet is hij ook de bouwer van het Waliën.
Goed, zes jaar later, in 1921, kreeg het landgoed een nieuwe eigenares in Johanna Coenradina Vethaeke, weduwe van Frederik Böhtlingk. Haar erven verkochten het landgoed in 1937 aan Johannes Baptiste Crol, die al vele terreinen in de buurt had en het Waliën kennelijk als mooie afronding van zijn bezit zag.
Zijn zoon en dochter erfden ieder een deel en in 1978 verkocht Stephanus Justus zijn deel met het herenhuis aan Jan van Renselaar. Heeft laatstgenoemde het landgoed ook op speculatie gekocht? In 1982 ging het over naar de huidige eigenaresse, de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland.
De villa wordt verhuurd aan een woongroep, zodat de naaste omgeving niet toegankelijk is.

Eigenaar/Bewoners

Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland.

Huidige doeleinden

Privé bewoning

Toegankelijk

Landgoed overdag toegankelijk, direct omgeving van het huis niet
Foto's
Bronnen Jan Harenberg -  "Eens bolwerk van de adel, kastelen en landhuizen in de Achterhoek en Liemers"